Κρίτων Αρσένης: «Εν κρυπτώ σεισμικές έρευνες για πετρέλαια ανοιχτά του Κυπαρισσιακού Κόλπου;»

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κατέθεσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25, Κρίτων Αρσένης, για «εν κρυπτώ σεισμικές έρευνες για πετρέλαια ανοιχτά του Κυπαρισσιακού Κόλπου».

Αναλυτικά:

Επίκαιρη Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Θέμα: Εν κρυπτώ σεισμικές έρευνες για πετρέλαια ανοιχτά του Κυπαρισσιακού κόλπου;

Στις 18 Ιανουαρίου 2022 οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις (Π.Ο.) Greenpeace ελληνικό γραφείο και WWF Ελλάς ζητούν ενημέρωση από το ΥΠΕΝ και τα ΕΛΠΕ για τις σεισμικές έρευνες στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Στην κοινή επιστολή τους αναφέρουν «με έκπληξη και ανησυχία ενημερωθήκαμε για την παρουσία ερευνητικού σκάφους που διεξάγει σεισμικές έρευνες στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, σε σημεία εντός της περιοχής “οικόπεδο 10”, που έχει παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ για εκμετάλλευση. Σήμερα αποστείλαμε επιστολή από κοινού με την WWF Ελλάς στην εταιρεία καλώντας τη να μας ενημερώσει για την εξέλιξη αυτή, με δεδομένο ότι δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών σε ένα τόσο εύθραυστο οικοσύστημα, που προστατεύεται με Προεδρικό Διάταγμα από το 2018».

Οι Π.Ο. επικαλούνται τη NAVTEX “ZCZC PA77”, σύμφωνα με την οποία το ειδικό ερευνητικό σκάφος “SW Cook” φαίνεται να διενεργεί σεισμική έρευνα στην ευρύτερη περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου, ανοιχτά της προστατευόμενης θαλάσσιας περιοχής «Κόλπος Κυπαρισσίας», σε σημεία εντός της περιοχής «Οικόπεδο 10 – Κυπαρισσιακός». Συνεπώς προκύπτει ότι η κυβέρνηση και η ΕΔΕΥ δεν έχουν ενημερώσει δημόσια για ένα τόσο σημαντικό θέμα, οι επιπτώσεις του οποίου ακυρώνουν όλες τις φαινομενικά «πράσινες» εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Η περιοχή προστατεύεται με ΠΔ (ΦΕΚ 391/Δ/03.10.2018) ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης, μια από τις σημαντικότερες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο (μετά τη Ζάκυνθο) περιοχές ωοτοκίας του απειλούμενου είδους της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta καθώς και αποτελεί διεθνώς ‘Κρίσιμο ενδιαίτημα’ για τα κητώδη βάσει της Συμφωνίας ACCOBAMS την οποία έχει συνυπογράψει η Ελλάδα. Η καταδίκη της χώρας μας από το Δικαστήριο της ΕΕ το 2016 βασίστηκε στην υποβάθμιση του συγκεκριμένου προστατευόμενου οικοτόπου και παρενόχλησης των προστατευόμενων ειδών του (C-504/14).

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Έχει εγκριθεί από την αρμόδια αρχή το Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης (ΠΣΔ) που αφορά στην εκτέλεση σεισμικών ερευνών για τη συγκεκριμένη περιοχή; Έχουν ληφθεί μέτρα για τη διαφύλαξη αυτής της οικολογικά ευαίσθητης περιοχής και των θαλάσσιων ειδών (θαλάσσιες χελώνες, κητώδη κλπ), δεδομένου ότι οι σεισμικές έρευνες διεξάγονται με τη χρήση ηχοβολιστικών μεθόδων, δηλαδή εκρήξεων στην περιοχή έρευνας;

Έχουν ενημερωθεί οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και οι Φορείς Διαχείρισης των οικείων Προστατευόμενων Περιοχών για την πραγματοποίηση της σεισμικής έρευνας;

Ο ερωτών Βουλευτής
Κρίτων Αρσένης

Σχετικές δημοσιεύσεις